niedziela, 19 sierpnia 2012

Smak lata - babeczki owocowe

Lato kojarzy mi się przede wszystkim z owocami. 
Wprost uwielbiam ich nieskazitelny smak i aromat. 
Dla mnie nie ma nic lepszego od świeżo zerwanych malin czy jagód.
Jednakże na wszelkie możliwe sposoby zawsze staram się unikać rutyny życia. 


Babeczki są idealnym sposobem na urozmaicenie codziennego jadłospisu. 
Bardzo kruche ciasto, delikatny krem i mnóstwo świeżych owoców. 
Naprawdę przepis godny polecenia. 

CIASTO

Składniki:

200 g miękkiego masła
100 g mąki pszennej
200 g mąki razowej
100 g cukru pudru
2 żółtka

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyciąć kółeczka odpowiadające rozmiarom naszych foremek. 
Foremki dokładnie posmarować masłem, a następnie wylepić okręgami ciasta. 
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

MASA

Składniki:

1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
pół kostki masła (125 g)

3/4 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować z cukrem. Do reszty mleka dodać żółtko, cukier waniliowy i mąkę. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać do gotującego się mleka. Mieszać do zagęszczenia, odstawić do wystygnięcia.

Kiedy budyń będzie już chłodny dodać masło i ucierać mikserem. 
Nasza masa jest już gotowa.

~~~~~~~~~~~~

Ponadto:

mnóstwo owoców (u mnie jeżyny, maliny i brzoskwinie)
listki świeżej mięty (opcjonalnie)

Kremem napełnić babeczki, udekorować najróżniejszymi owocami i miętą. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz