piątek, 17 sierpnia 2012

Gruszkowe trójkąty z ciasta francuskiego. ♥

Chcę coś słodkiego. Tu i teraz.
Otwieram lodówkę. Szczęście mi dzisiaj sprzyja.
Na jednej z półek widzę gotowe ciasto francuskie.
Obracam się bacznie wypatrując innych składników.
„Doskonale” – mówię patrząc na soczyste gruszki.


Szybko, smacznie i łatwo. 
Najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika. 
Zresztą, kto by czekał na ich ostygnięcie, kiedy w powietrzu unosi się tak niesamowita woń? Na pewno nie ja.


Gruszkowe trójkąty z ciasta francuskiego.

Składniki:
jedno opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g)
ok. 3 średniej wielkości gruszki
łyżka masła
kilka łyżeczek cukru
odrobina cynamonu i wanilii

Przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do małego garnka. Postawić na ogniu i dodać łyżkę masła oraz szczyptę cynamonu i wanilii. Prażyć od 5 do 7 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie: ok. 9 cm x9 cm). Na każdy nałożyć łyżeczkę gruszek. Złożyć po przekątnej, aby powstał trójkąt. Palcami delikatnie ugniatać boki w celu sklejenia ciasta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz