Chcę
coś słodkiego. Tu i teraz.
Otwieram
lodówkę. Szczęście mi dzisiaj sprzyja.
Na
jednej z półek widzę gotowe ciasto francuskie.
Obracam
się bacznie wypatrując innych składników.
„Doskonale”
– mówię patrząc na soczyste gruszki.
Szybko,
smacznie i łatwo.
Najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Zresztą, kto by
czekał na ich ostygnięcie, kiedy w powietrzu unosi się tak niesamowita woń? Na
pewno nie ja.
Gruszkowe
trójkąty z ciasta francuskiego.
Składniki:
jedno
opakowanie ciasta francuskiego (ok. 375 g)
ok.
3 średniej wielkości gruszki
łyżka
masła
kilka
łyżeczek cukru
odrobina
cynamonu i wanilii
Przygotowanie:
Gruszki
obrać ze skórki i pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić do małego garnka.
Postawić na ogniu i dodać łyżkę masła oraz szczyptę cynamonu i wanilii. Prażyć
od 5 do 7 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik
nagrzać do temperatury 150 stopni.
Ciasto
francuskie pokroić na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie: ok. 9 cm x9 cm).
Na każdy nałożyć łyżeczkę gruszek. Złożyć po przekątnej, aby powstał trójkąt. Palcami
delikatnie ugniatać boki w celu sklejenia ciasta. Układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec
ok. 20 minut do ładnego zarumienienia się ciasta.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz